Cooking Session #3 - Salade d'inspiration Niçoise


Pour la recette en français, cliquer ici.

To make a beautiful Niçoise salad, all you need is to assemble fresh ingredients on a platter and enjoy - here are the preparation methods for some of those ingredients:

Hard-boiled Eggs

Always start eggs in a pan of cold water, with the water coming to 1-inch above the eggs. 
Bring the water to a boil, then cover the pan and remove from heat. Set a timer for your desired egg doneness:

4 minutes for "jammy" eggs
8 minutes for soft-boiled eggs
12 minutes for hard-boiled eggs

Once done, remove the eggs from the pot to an ice bath to cool for 10 minutes. 
Hard-boiled eggs can be kept, unpeeled, in the refrigerator for up to 1 week. 
Do not attempt to boil more than 1 dozen eggs at a time, as the cooking times will differ.

Green Beans

Pinch ends from fresh green beans and set aside. Bring a pot of salted water to a boil, then add green beans. Boil for 2-3 minutes, until beans are tender-crisp, then drain and cool beans in an ice bath.

Boiled New Potatoes

Wash potatoes to remove any dirt on skin. Place clean potatoes in a large pot and cover with cold water. Salt water generously, as you would do for pasta. Over high heat, bring the water to a boil, and boil potatoes for 12-15 minutes, or until tender, depending on their size. Drain potatoes and cool them in an ice bath.

Dressing

Create a dressing using the 3-to-1 ratio: 3 parts oil to 1 part vinegar. Then add flavours and seasonings to your taste and use this to dress your salad. 

For my Niçoise salad:

6 tbsp. olive oil
2 tbsp. white wine vinegar or lemon juice
1 tsp. dijon mustard, to help emulsify the dressing
a variety of finely chopped fresh herbs
salt and pepper, to taste

In a small bowl, whisk together the olive oil, vinegar or lemon juice, and mustard until combined and thick. Season with the herbs, salt and pepper, and use to dress the salad. Alternatively, pour all ingredients into a glass jar with a tight-fitting lid, and shake the mixture until thick and combined.

Summer Harvest-Inspired Niçoise Salad:

  • Slices of sun-warmed tomatoes, or halved cherry tomatoes
  • Boiled new potatoes, cooled and quartered
  • Black olives (preferably of the Niçoise variety)
  • Green Beans, blanched and cooled
  • Hard-boiled eggs, peeled and sliced or quartered
  • Canned tuna, drained
  • Homemade dressing

Salad can be assembled as in on a platter, served on a bed of lettuce, or transformed into one of many variations.


Niçoise Potato Salad:

Include 3 times as many potatoes as other ingredients. Quarter cooled potatoes and toss with dressing to infuse with more flavour. Dice all other ingredients, then toss with dressed potatoes.


Niçoise Pasta Salad:

Omit new potatoes from the preparation, and instead cook 500 g of small pasta (fusilli, tortiglioni, farfalle) in boiling salted water until al dente, then cool completely under cold running water. Toss cooked pasta with dressing to infuse with more flavour. Dice all other ingredients, then toss with dressed pasta.

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Pour réaliser une belle salade Niçoise, il suffit de réunir les ingrédients frais sur une assiette et de déguster - voici les méthodes de préparation de certains de ces ingrédients :


Œufs durs


Commencez toujours les œufs dans une casserole d'eau froide, avec l'eau arrivant à 2.5 cm au-dessus des œufs.
Porter l'eau à ébullition, puis couvrir la casserole et retirer du feu. Réglez une minuterie pour la cuisson de vos œufs souhaitée :

4 minutes pour les oeufs à la coque
8 minutes pour les œufs mollets
12 minutes pour les œufs durs

Une fois cela fait, retirez les œufs de la casserole dans un bain de glace pour les refroidir pendant 10 minutes.
Les œufs durs peuvent être conservés, non pelés, au réfrigérateur jusqu'à 1 semaine.
N'essayez pas de faire bouillir plus d'une douzaine d'œufs à la fois, car les temps de cuisson seront différents.


Haricots verts


Pincer les bouts des haricots verts frais. Porter à ébullition une casserole d'eau salée, puis ajouter les haricots verts. Faire bouillir pendant 2-3 minutes, jusqu'à ce que les haricots soient tendres, puis égoutter et refroidir les haricots dans un bain de glace.


Pommes de terre grelots bouillies


Lavez les pommes de terre pour enlever toute saleté sur la peau. Placer les pommes de terre propres dans une grande casserole et couvrir d'eau froide. Salez généreusement l'eau, comme vous le feriez pour des pâtes. À feu vif, porter l'eau à ébullition et faire bouillir les pommes de terre pendant 12 à 15 minutes, ou jusqu'à ce qu'elles soient tendres, selon leur taille. Égoutter les pommes de terre et les refroidir dans un bain de glace.


Vinaigrette


Créez une vinaigrette en utilisant la proportion de 3 à 1 : 3 parties d'huile pour 1 partie de vinaigre. Choisissez ensuite des aromates et des assaisonnements à votre goût et utilisez-les pour assaisonner votre vinaigrette.

Pour ma salade Niçoise :
6 cuillères à soupe d'huile d'olive
2 cuillères à soupe de vinaigre de vin blanc ou jus de citron
1 cuillère à café de moutarde de Dijon, pour aider à émulsionner la vinaigrette
une variété d'herbes fraîches finement hachées
sel et poivre au goût

Dans un petit bol, fouetter ensemble l'huile d'olive, le vinaigre ou le jus de citron et la moutarde jusqu'à consistance homogène et épaisse. Assaisonner avec les herbes, le sel et le poivre, pusi l'utiliser pour assaisonner la salade. Alternativement, versez tous les ingrédients dans un bocal en verre avec un couvercle hermétique et secouez le mélange jusqu'à ce qu'il soit épais et combiné.


Salade Niçoise inspirée de la récolte estivale :


  • Tranches de tomates réchauffées au soleil ou tomates cerises coupées en deux
  • Pommes de terre grelots bouillies, refroidies et coupées en quartiers
  • Olives noires (de préférence de la variété Niçoise)
  • Haricots verts, blanchis et refroidis
  • Œufs durs, pelés et tranchés ou coupés en quartiers
  • Thon en conserve, égoutté
  • Vinaigrette maison

La salade peut être assemblée sur un plateau, servie sur un lit de laitue ou transformée en une de nombreuses variantes.


Salade de pommes de terre Niçoise :


Inclure 3 fois plus de pommes de terre que d'autres ingrédients. Couper les pommes de terre refroidies en quatiers et mélanger avec la vinaigrette pour les infuser avec plus de saveur. Couper tous les autres ingrédients en dés, puis mélanger avec les pommes de terre assaisonnées.


Salade de pâtes Niçoise :


Omettez les pommes de terre grelots de la préparation et faites plutôt cuire 500 g de petites pâtes (fusilli, tortiglioni, farfalle) dans de l'eau bouillante salée jusqu'à ce qu'elles soient al dente, puis refroidissez complètement sous l'eau courante froide. Mélanger les pâtes cuites avec la vinaigrette pour infuser avec plus de saveur. Couper tous les autres ingrédients en dés, puis mélanger avec les pâtes dressées.

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